By C Gundersen

By C Gundersen er en en-kvindes virksomhed med garnproduktion, plantefarvning og strikke- og hækleopskrifter. Bag By C Gundersen og al arbejdet i virksomheden står designer og garnfarver Charlotte Gundersen.

By C Gundersen er en virksomhed, der indsamler spilduld fra primært små sjællandske Spælsau fårebesætninger og producerer mærket Dansk Østersøuld, som er plantefarvet garn. Råulden, der anvendes, kommer fra får, der avles med henblik på landskabspleje og kødproduktion, og hvor ulden ellers ville være blevet brændt eller smidt ud.

Charlotte kører selv ud og henter råulden hos fåreavlerne. Efter indsamling hos fåreavlerne, vaskes, renser og håndsorteres ulden, så kun det bedste bruges til forarbejdning til garn. Dette gøres ved håndkraft i Charlottes værksted i Hvidovre. De få overskydende uldrester anvendes i Charlottes køkkenhave.

Når ulden er sorteret i farver, kører Charlotte ulden til spinding hos Hjelholt uldspinderi. Efter spinding kommer ulden endelig tilbage igen, nu som Dansk Østersøuld.

Den danske Østersøuld kommer i de tre naturlige farver, som Spelsau typisk har: sand, beige og koks. Ulden farves desuden i flere forskellige nuancer udelukkende med plantefarver. Farvematerialet, som består af planter, samles lokalt i den danske natur omkring Hvidovre, eller dyrkes i et lille område af Charlottes køkkenhave til dette specifikke formål. Vandet, som anvendes til plantefarvning er udelukkende regnvand, samlet i regnvandstønde, og energikilderne er el og gas.

Hele produktionen af By C Gundersens danske Østersøuld ligger i Danmark, og alle arbejder under ordentlige arbejdsforhold. Charlotte besøger de små besætningerne og er blandt andet med til klipningen. Charlotte ser derfor, at fårene har det godt, og at dyrevelfærd værdsættes. I flere tilfælde lever fårene helt eller delvist efter økologiske standarder.

I Cafe Heart of Wool forhandles der 4 af ByCGundersens garner: Østersøuld 400m/100G, Østersøuld
275m/100g, Østersøuld 200m/100G og Østersøuld 125m/100g.

Der blev ikke fundet nogle varer, der matcher dit valg.